VANWEGE VERSCHILLENDE TEMPERATUREN IS KEUKENKOELKAST NIET GESCHIKT
​
De keukenkoelkast lijkt voor de patiënt de meest logische plek om de voorraad geneesmiddelen voor een langere periode te bewaren. Een keukenkoelkast is echter bedoeld voor het op verschillende temperaturen bewaren van diverse soorten voedingsmiddelen. Daarom kent een keukenkoelkast temperatuurzones, in het ene deel van de koelkast heerst een andere temperatuur dan in het andere deel. De temperatuur van het geneesmiddel is dus onder andere afhankelijk van waar het in de koelkast wordt geplaatst, in de koelkastdeur, boven- of onderin de koelkast of tegen de achterwand van de koelkast.
Bovendien heeft het dagelijks gebruik van de keukenkoelkast invloed op de temperatuur. Wanneer bijvoorbeeld de deur voor langere tijd wordt geopend en de koelkast wordt geladen met nieuwe boodschappen daalt de temperatuur in de koelkast door de warmere omgevingstemperatuur en de aanvangstemperatuur van de boodschappen. Het kan tot enkele uren duren voordat de koelkast weer de ingestelde temperatuur heeft bereikt.
Daarnaast kunnen ook de instelling, de kwaliteit, het onderhoud en de leeftijd van de keukenkoelkast een belangrijke invloed hebben op de temperatuur.
​
ONGESCHIKTHEID IS WETENSCHAPPELIJK AANGETOOND
​
Wetenschappelijk onderzoek heeft dan ook aangetoond dat slechts 3% van de medicatie die door patiënten thuis in de keukenkoelkast wordt bewaard onder de juiste condities is bewaard.
The majority of patients do not store their biologic disease-modifying antirheumatic drugs within the recommended temperature range; Nicolaas D. Vlieland, Helga Gardarsdottir, Marcel L. Bouvy, Toine C. G. Egberts, Bart J. F. van den Bemt; Rheumatology, Volume 55, Issue 4, 1 April 2016, Pages 704–709.